top of page
  • Szerző képeonkoplasztika

Október - a mellrák elleni küzdelem hónapja

Frissítve: 2020. jún. 12.


Október elseje a mellrák megelőzésének, a betegséggel kapcsolatos tudatosságra való felhívásnak világnapjaként ismert. Valójában az egész hónapot a nők leggyakoribb daganatos megbetegedésével szembeni küzdelemnek és a széles körű ismeretterjesztésnek szentelik. Az alkalomból országszerte számos programot, és ezek keretein belül akár ingyenes emlőrák szűrést kínálnak a szervezők; alapítványok, betegszervezetek, egészségügyi intézmények.


Története

1985. októberében az Amerikai Rák Társaság (American Cancer Society) és az Imperial Chemical Industries gyár gyógyászati ​​részlege között alakult partnerség eredményeként jött létre az Emlőrák Elleni Küzdelem Hónapja (National Breast Cancer Awareness Month /NBCAM/) elnevezésű egészségügyi kampány. A jótékonysági mozgalom alapvető célja volt, hogy felhívja a figyelmet a betegségre, elősegítse a mammográfiás szűréseken (mint a mellrák elleni küzdelem leghatékonyabb fegyvere) a részvételi arány növekedését és anyagi támogatást szerezzen a megelőzésre, kutatásra és kezelésre. A kampány továbbá információt és segítséget nyújt az érintettek számára.


1993-ban Evelyn Lauder, az Estée Lauder senior vállalati alelnöke megalapította a Breast Cancer Research Foundation nevű alapítványt az emlőrákkal kapcsolatos kutatás támogatására, és jelképéül a rózsaszín szalagot választotta.


Azonban nem ez volt az első alkalom, hogy a rózsaszín szalag az emlőrák szimbólumaként szerepelt.


1991-ben a 68 éves kaliforniai Charlotte Haley, akinek húga, lánya és unokája is emlőrákban szenvedett, barack színű szalagokat készített, melyekhez kártyákat mellékelt, amelyeken a következő állt:

"A National Cancer Institute [az Amerikai Onkológiai Intézet] éves költségvetése 1,8 milliárd $, melynek mindössze 5%-át fordítJÁK a rák megelőzésére. Segíts felébreszteni a törvényhozóinkat és Amerikát eme szalag viselésével."

1991 őszén a Susan G. Komen Alapítvány rózsaszín szalagokat osztott a résztvevőknek az emlőrák túlélőkért rendezett New York-i futam alkalmából.


Mára világszerte sokszínű programok látogathatók októberben az emlőrák elleni küzdelem jegyében: pl. közös séta, futás, főbb épületek rózsaszín kivilágítása, valamint sportklubok és művészek is részt vesznek a tudatosság terjesztésében, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is nagy jelentőséget tulajdonít az aktivitásnak.


A korai felfedezés jelentősége


Az emlőrák a nők leggyakoribb daganatos megbetegedése. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai alapján a melldaganat miatti halálozás az alacsony és közepes jövedelmű országokban magas, ahol az egészségügyi ellátás nem megfelelő, illetve az információhiány miatt elégtelen a betegséggel kapcsolatos tudatosság.


Hazánkban évente 7000-7500 új esetet diagnosztizálnak. A magyar nők átlagos emlőrák kockázata 8-10 %, ami azt jelenti, hogy kb. minden 10. nőnél alakul ki a betegség az élete folyamán. A betegek többségénél posztmenopauzában alakul ki daganat, éppen ezért célozza a mammográfiás szűrés a 45 és 60 év közötti magyar nőket. A mammográfia a korai felfedezés kulcsfontosságú eszköze, azonban a szűrésre behívottaknak általában kevesebb, mint fele jelenik meg a vizsgálaton! A jelenség hátterében számos ok állhat, többek között tévhitek vagy az információk hiánya. Az emlőrák gyógyítása hatékonyabb, ha korábban ismerik fel a daganatot.


Az időben történő felfedezéshez elengedhetetlen a rendszeres (havonta, a menstruációs ciklus vége után elvégzett) önvizsgálat is!


További információk:



A 2016-os mellrák elleni küzdelem országszerte elérhető programjairól a Mellrákinfó Egyesület Facebook oldaláról értesülhet!


Forrás:

64 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page