top of page

Az emlő rekonstrukcióról általában

Az elmúlt néhány évtized során az egyre jobb eredményeket produkáló daganatellenes terápia és a mellrák korai felismerését is lehetővé tevő diagnosztika következtében megfogalmazódott az igény a  nőiességet is szem előtt tartó onkológiai sebészeti technikákra. Társadalmi, gazdasági, politikai és egészségügyi folyamatok mind közrejátszottak a mellrák korszerű sebészetének megszületésében. 

A rekonstrukciós és onkoplasztikus sebészet ötvözi a modern daganatsebészetet a plasztikai sebészeti technikákkal.

Nemzetközi orvosszakmai ajánlások határozzák meg, milyen felkészültségű szakemberek végezhetik ezeket a műtéteket, továbbá az intézményekre vonatkozólag is szigorú kritériumrendszert állítottak fel.

Az EUSOMA (European Society of Mastology, avagy az emlők betegségeivel foglalkozó európai szervezet) ajánlásaiért kattintson ide (angol nyelvű közlemény).

 

Az emlődaganat diagnózisának felállítása és az alapos kivizsgálás után néhány napon vagy héten belül az onkológiai terápia részeként az érintett mell(ek) teljes vagy részleges eltávolítása történik. Egyes esetekben szükség lehet kemoterápiára a műtétet megelőzően is (neoadjuváns kemoterápia). A sebészeti beavatkozást követően 4-12 héten belül kezdődik a daganat gyógyszeres és/vagy sugárterápiával történő kezelése. Az emlőrák teljes terápiája összességében 3-9 hónapig tart, de ettől eltérhet. A páciens daganata, a számára megtervezett onkológiai kezelés és egyéni testi-lelki teherbíróképessége mind befolyásolják a mell rekonstrukció idejét (azonnali vagy halasztott) és technikáját (implantátummal, saját szövetekkel vagy ezek kombinációjával történő bőr és/vagy térfogatpótlás).

 

Fontos tisztában lenni azzal, hogy az európai szakmai ajánlások szerint ma minden olyan emlődaganatos nő számára, aki masztektómiára vár, ellenjavallatok hiányában fel kell kínálni a mell rekonstrukció lehetőségét. Magyarországon az Országos Egészségbiztosítási Péztár minden biztosított számára fedezi a műtétet.

 

A helyreállító műtéttel kapcsolatban igen fontos ismeret továbbá, hogy nem befolyásolja a daganat viselkedését, a kezelésekre adott választ, amennyiben az utókezeléseket nem hátráltatja, és nem rontja a képalkotó diagnosztika értékét. Téves tehát az a feltételezés, hogy a teljes és végleges mell eltávolítás nyújt csak biztonságot a daganat ellen.

 

Hogyan vélekednek mások?

 

Egy hazai, 2010. január és 2011. október között végzett felmérésből, melyben 500 masztektómiára váró nő vett részt, kiderült, hogy a páciensek 87%-a igen gyér vagy semmilyen ismerettel nem rendelkezik a mell helyreállító műtétekkel kapcsolatban és mindössze 3% jelezte, hogy igen sokat tud róla (10% csak felszínes ismeretekkel rendelkezett). A megkérdezettek 93%-a jelezte, hogy fél az emlőráktól. A félelem oka első sorban a kemoterápia és a daganat kiújulásának lehetősége, az elmúlás, a szenvedés, a mell elvesztése és a hajhullás voltak. Az emlő eltávolításra fókuszáló kérdésre a válaszadók 69%-a jelezte, hogy tart a masztektómiától.

A megkérdezett nők 46%-a jelezte igényét a helyreállító műtétre, és míg 22%-uk bizonytalan volt, 32%-uk biztosan nem tartott rá igényt. Az összes válaszadó 32%-a szerint a teljes gyógyuláshoz hozzátartozik a mell rekonstrukciója is. (Az angol nyelvű közlemény elérhető itt.)

 

Az Ön döntése

 

Az emlő rekonstrukciós műtéte egy választási lehetőség. Betegsége esetén rengeteg érzelem, információ és tanács éri, azonban testével a legintimebb közelségben Ön él. A mell rekonstrukciós beavatkozás egyedül az Ön döntése, mely döntést számos tényező befolyásol. Betegségéről, kezelési lehetőségeiről tudjon meg minél többet kezelőorvosaitól, és ne hagyja, hogy nyitott kérdései maradjanak. Tanácstalanság, döntésképtelenség, kétségbeesés fennállásakor kérheti onkopszichológus segítségét. 

decision_rs.jpg
bottom of page