top of page

Anyajegyek és egyéb bőrelváltozások kimetszése

Az anyajegyek jórészt pigmentet (színanyagot) tartalmazó sejtekből állnak, és a bőrön és nyálkahártyán bárhol előfordulhatnak, általában ártalmatlanok. Színük gyakran barna, ritkábban kék, fekete vagy hússzínű. Húszéves korunk előtt viszonylag kevés anyajegy keletkezik testünkön, később előfordulásuk növekszik.

A bőrfüggelékek ártalmatlan, apró, nyéllel a bőrfelületből kiálló bőrrészek. Leginkább a nyakon, hónaljakban, a törzs felső részén és testhajlatokban fordulnak elő, kialakulásuk oka ismeretlen.

gy_anyajegy.jpg

Mikor ajánlott orvoshoz fordulni?

 

A legtöbb anyajegy és bőrfüggelék nem igényel kezelést, orvoshoz akkor fordulnak velük, ha megjelenésük esztétikailag nem elfogadható a páciens számára, illetve ha a ruházat vagy ékszerek rendszeres viselése okoz kellemetlenséget a bőrelváltozás irritálása miatt.

Feltétlenül szükséges orvoshoz fordulni, ha sok anyajegye van (bőrgyógyászati szűrés), ha egy-egy anyajegy megjelenésében különbözik a többitől, vagy régi anyajegy megváltozik: mérete, színe változik, fájdalmassá, gyulladttá  válik.

Egyes esetekben orvosa mintát vehet az anyajegyből, amit szövettani vizsgálatra küld el. A szövettani lelet alapján orvosa megállapítja, hogy melyik a bőrelváltozás eltávolításának legbiztonságosabb módja.

 

A bőrelváltozások eltávolításának lehetőségei

 

Levágás

A bőrfüggelékek eltávolíthatók sebészi szikével vagy ollóval. Egyes anyajegyeknél mélyebb metszések végzése is szükségessé válhat a visszanövés megelőzése érdekében, s ekkor varratokat is szükséges ejteni.

Fagyasztás

Folyékony nitrogénnel végzett eljárás.

Égetés

Elektromos árammal működő eszköz segítségével. A hőhatás a vérzést is megakadályozza. Helyi érzéstelenítésben végzik.

Műtét előtti teendők

Bizonyos esetekben bőrelváltozások kimetszése előtt is szükség lehet néhány vizsgálatot elvégezni.

 

Rendszeresen szedett gyógyszereiről feltétlenül szükséges tájékoztatnia plasztikai sebészét, ugyanis a műtét előtti és utáni időszakban a szövődmények megelőzése érdekében egyes gyógyszerek szedését szükséges lehet ideiglenesen felfüggeszteni.

Amennyiben Ön dohányzik, erre az időszakra a dohányzás mellőzését is javasolhatja plasztikai sebésze.

Bővebben a dohányzásról plasztikai sebészeti beavatkozásokkal összefüggésben.

szakmai lektor: Dr. Mátrai Zoltán PhD főorvos

bottom of page