top of page

Mellfelvarrás

A mellfelvarrás vagy masztopexia műtét során a plasztikai sebész megemeli az emlőszöveteket, magasabbra helyezi az emlőbimbót, csökkenti a bimbóudvar méretét és korrigálja az emlők közötti aszimmetriát. Orvosa számos metszési mintázat közül választhat az előbb felsorolt célok eléréséhez, de a leghatásosabb egy olyan technika, amelynél a heg alakját a klasszikus nyalókához hasonlítják a szakmában, mivel körülfut a bimbóudvaron és alatta vízszintesen folytatódik az emlő alatti redőig. A hegek az emlőkön általában jobban gyógyulnak, mint a test más részein.

csinos_holgy_ptosis.jpg

A meglévő emlőszövet újraformálásával az emlő térfogata és teltsége visszahozható implantátum használata nélkül. Az emlőbimbó érzékelésének megtartása alapvető fontosságú. Az eljárás alacsony kockázattal és kevés fájdalommal jár, és a páciensek is elégedettek a végeredménnyel.

Bizonyos esetekben, főként kis térfogatú melleknél, ha a páciens nagyobb térfogatot és teltséget szeretne elérni, implantátum beültetésére is szükség lehet, az eljárásról bővebben a Mellfelvarrás és nagyobbítás menüpontban olvashat.

18.png

Ki alkalmas mellfelvarrásra?

 

Általánosságban véve a 30-as éveik vége felé járó vagy idősebb hölgyek számára előnyös ez a beavatkozás, illetve akik már egészen fiatal koruk óta elégedetlenek megereszkedett kebleikkel (örökletes hajlam), vagy akik emlői a terhességek során veszítettek térfogatukból (striák jelenléte jelzi a terhesség alatt és után bekövetkező megnagyobbodás majd térfogatcsökkenés hatását).

Amennyiben bizonytalan, keblei megereszkedettségének mértékét (orvosi szóval "ptosis", ejtsd: ptózis) plasztikai sebésze megállapítja. Ennek során az emlőbimbónak a mell alatti természetes redőhöz képest való elhelyezkedését állapítja és méri meg. Az osztályozás során egy nemzetközileg elfogadott rendszert (Regnault-féle ptosis osztályozás) alkalmaz, és a következő osztályok egyikébe sorolhatja az Önnél megfigyelt állapotot:

ptosis.jpg
  1. nincs ptosis

  2. I-es fokozatú ptosis - enyhe 

  3. II-es fokozatú ptosis - közepes

  4. III-as fokozatú ptosis - előrehaladott

  5. IV-es fokozatú ptosis - súlyos mértékű

  6. pseudoptosis

  7. kötőszöveti maldisztribúció - egy fejlődési rendellenesség

Az emlők megereszkedése sok tényezőtől függ. Ezek közül legfontosabbak a dohányzás, terhességek száma, a gravitáció, magasabb test-tömeg index, nagyobb melltartó méret, genetikai hajlam és nagy mértékű fogyás-hízás. Menopauza idejében a bőr veszít elaszticitásából, ami ugyancsak hozzájárul a ptosis kialakulásához. Téves hiedelem azonban, hogy a szoptatás hozzájárul a folyamathoz, illetve hogy melltartó viseléssel megakadályozhatjuk kialakulását.

canstockphoto4905402.jpg

Műtét előtti teendők

A műtéti beavatkozás előtt elvégzendő vizsgálatok: 

- vérvizsgálat

- mellkas röntgen

- elektrokardiogram (EKG)

- emlőrák szűrés

Rendszeresen szedett gyógyszereiről feltétlenül szükséges tájékoztatnia plasztikai sebészét, ugyanis a műtét előtti és utáni időszakban a szövődmények megelőzése érdekében egyes gyógyszerek szedését szükséges lehet ideiglenesen felfüggeszteni. Amennyiben Ön dohányzik, erre az időszakra a dohányzást is szükséges szüneteltetni.

Bővebben a dohányzásról plasztikai sebészeti beavatkozásokkal összefüggésben.

​​​

Műtét után

A beavatkozást követően, amennyiben az altatásban történt, egy éjszakát célszerű a klinikán eltölteni, a páciens biztonsága érdekében.

A mellek kímélése nagyon fontos, a plasztikai műtét után 6 héten át:

- sport, autóvezetés, megerőltető fizikai tevékenység mellőzése javasolt

- a melleket ne érje nyomás

- alvás, pihenés háton fekve javasolt

- speciális melltartó viselése javasolt

- napozás, szolárium használat kerülése javasolt

 

Varratszedésre 2 héttel később kerül sor. A következő kontroll időpontját is ekkor beszélik meg orvosával. A korosztály szerinti mellrákszűréseken továbbra is kifejezetten javasolt megjelenni!

mastopexia_hegek.png

szakmai lektor: Dr. Mátrai Zoltán PhD főorvos

bottom of page