top of page

Stádiumbeosztás

Az emlőrák TNM osztályozása és stádiumbeosztása

A daganatos betegségek diagnózisa, kezelése és után követése szigorú, több évtizedes klinikai kutatási eredményeken alapuló protokollok szerint történik. A rosszindulatú tumorok kezelését és prognózisát alapvetően meghatározza a stádiumuk.

A stádium meghatározása, vagyis a stádiumbeosztás során egységes nemzetközi rendszer által meghatározott csoportba sorolható a daganat, anatómiai kiterjedése alapján. A daganat stádiumának igen fontos szerepe van a társadalmi szintű szűrések, megelőzési és korai diagnosztikus stratégiák kialakításának szempontjából is.

Az egységes rendszer kialakítását az Union of International Cancer Control (UICC) és a World Health Organization (WHO) kezdeményezte és dolgozta ki több mint 50 évvel ezelőtt, azóta folyamatosan fejlesztik. A rendszer az úgynevezett TNM klasszifikáció, mely mozaikszó betűi egy-egy kategóriát jelölnek, és különböző szám- és betűkombinációkkal együtt adják meg az adott daganat TNM státuszát. Klinikai TNM-et (cTNM) a kezelések előtt lehet meghatározni, míg a daganat sebészi eltávolítását követően szövettani (pTNM) típusát, mivel patológusok a daganatos szöveten különböző, a kezelést sokszor döntően befolyásoló vizsgálatot végeznek.

TNM.png
TNM

T (Tumor): a primer tumorra vonatkozik

 

TX – primer tumor nem mutatható ki

Tis – in situ duktális karcinóma (DCIS) (a tumor a tejcsatornán belül helyezkedik el)

T1 – tumor átmérője ≤2cm, négy alcsoportja van:

 • T1mi – a tumorátmérő 1 mm vagy kisebb

 • T1a – tumor átmérője 1 – 5 mm

 • T1b – tumor átmérője 5 – 10 mm

 • T1c – tumor átmérője 1 – 2 cm

T2 – tumor átmérője 2 – 5 cm

T3 – 5 cm-nél nagyobb tumor

T4 – négy alcsoportja van

 • T4a – Mellkasfalra terjedő emlődaganat

 • T4b – Az emlő őrére terjedő daganat, és a mell duzzadt állapota fennállhat

 • T4c – Mellkasfalra és bőrre terjedő emlődaganat

 • T4d – Gyulladásos emlőrák – a daganat feletti bőr vörös, duzzadt és érintése fájdalmas

N (lymph Node): regionális (primer daganat anatómiai régiójában elhelyezkedő) nyirokcsomó érintettségre (áttétre, metasztázisra) vonatkozik

 

A daganatos sejtek a kialakulás helyéről (primer tumorból) a regionális nyirokcsomókba és távolabbi testrészekbe is eljuthatnak a véráram vagy a nyirokkeringés útján. Ezt nevezik áttétnek, vagy metasztázisnak.

Az áttétes daganat ugyanolyan sejtekből áll, mint a primer tumor. Például, ha emlőráknál csontáttét keletkezik, abban az esetben a csontban is emlőrák sejtek vannak jelen, és metasztatikus emlőráknak, nem pedig csont daganatnak nevezik.

NX – a nyirokcsomók vizsgálata nem lehetséges (pl. korábbi beavatkozás alkalmával eltávolításra kerültek)

N0 – Nincsenek rákos sejtek a regionális nyirokcsomókban

N1 – A hónalji nyirokcsomókban vannak daganatsejtek, de a nyirokcsomók nem tapadtak ki a környező szövetekhez

 • pN1mi – mikrometasztázis, azaz 1 vagy több nyirokcsomóban 0.2 (vagy legalább 200 sejt) – 2 mm áttét

 • N1a – 1 – 3 nyirokcsomóban áttét, ezek közül egyikben legalább 2 mm

 • N1b – áttét a szegycsont melletti nyirokcsomó(k)ban, amit csak őrszem nyirokcsomó biopsziával találtak meg, tehát a nyirokcsomók megnagyobbodása tapintásra vagy képalkotóval nem állapítható meg

 • N1c – N1a és N1b együttes előfordulása

N2 – két alcsoportra osztható

 • N2a – áttétek a hónalji nyirokcsomókban, melyek egymáshoz vagy a környező szövetekhez kitapadtak

 • N2b – áttét a szegycsont melletti nyirokcsomó(k)ban, melyet képalkotóval fedeztek fel vagy tapintással is érezhetően megnagyobbodtak. Hónalji nyirokcsomó áttét nem állapítható meg.

N3 – három alcsoportja van, legalább egy 2 mm-nél nagyobb nyirokcsomó áttét és

 • N3a – áttét 10 vagy több nyirokcsomóban vagy áttét a kulcscsont alatti nyirokcsomókban

 • N3b – áttétek a hónalji és szegycsont melletti nyirokcsomókban

 • N3c – áttét a kulcscsont feletti nyirokcsomókban

M (Metastasis): távoli áttétek meglétét jelöli

 

MX – távoli áttét megléte nem vizsgálható

M0 – Röntgen (vagy egyéb képalkotó) vagy fizikális vizsgálattal távoli áttétet nem találtak

 • cM0(i +): Röntgen (vagy egyéb képalkotó) vagy fizikális vizsgálattal távoli áttétet nem találtak , de laboratóriumi vizsgálat során daganatsejteket találtak vérben vagy csontvelőben vagy az emlőtől távoli nyirokcsomókban (ahol az áttét mérete 0,2 mm alatti)

M1: Áttét távoli szervekben (emlőrák esetében leggyakrabban csontban, tüdőben, agyban és májban)

A stádiumbeosztás

A T, N és M kategóriák megállapítása után következik a stádiumbeosztás folyamata. Az azonos stádiummal rendelkező daganatok nagy hasonlóságot mutatnak biológiai viselkedésükben, így általánosságban véve a kezelésük is hasonló. A stádiumokat római számok (I – IV, a kevésbé előrehaladottól az előrehaladottig) és betűk jelölik. A nem-invazív daganatok stádiuma 0.

Stádiumbeosztás
emlorakstaiumok.png
onko-tablazat.png

Stádium 0: In situ karcinóma

 

DCIS: A tejcsatornában (latinul ductus) kialakuló nem invazív daganat, ami így nem terjed a csatornán kívülre. Egyes esetekben azonban invazívvá válhat.

LCIS: Az emlő mirigyállománya 10-15 mirigylebenybe (latinul lobulus) rendeződik. A mirigylebenyben kialakuló nem invazív daganat az in situ lobuláris karcinóma, ami igen ritkán válik invazívvá.

Paget-kór: Abnormális sejtek az emlőbimbóban.

 

 

Stádium I

 

I-es stádiumú betegség esetén már invazív daganatról beszélünk, azonban nyirokcsomó illetve távoli metasztázis nem állapítható meg (csak nyirokcsomó mikrometasztázisa).

 • IA stádiumban az emlő daganat átmérője 2 cm vagy kisebb

 • IB-ben primer daganat nincs vagy 2 cm-nél kisebb, és a nyirokcsomókban igen kicsi (0,2 – 2 mm) daganatos sejtcsoportosulások találhatóak.

 

 

Stádium II

 

 

IIA – primer daganat nincs vagy 2 cm-nél kisebb, és 2 mm-nél nagyobb áttét található 1-3 hónalji vagy szegycsont melletti nyirokcsomóban, melyeket őrszem nyirokcsomó biopsziával azonosítottak vagy a primer daganat mérete 2 cm és 5 cm között van, és nincs jelen nyirokcsomó metasztázis.

 

IIB – primer daganat mérete 2 cm és 5 cm között van, és a nyirokcsomókban igen kicsi (0,2 – 2 mm) daganatos sejtcsoportosulások találhatóak vagy a primer daganat mérete 2 cm és 5 cm között van, és áttét található 1-3 hónalji vagy szegycsont melletti nyirokcsomóban vagy a primer daganat mérete 5 cm-nél nagyobb, azonban nincs nyirokcsomó áttét.

 

 

Stádium III

 

 

IIIA – Primer daganat az emlőben nem azonosítható, vagy ha igen, mérete bármekkora, és áttét található 4-9 hónalji vagy szegycsont melletti nyirokcsomóban (képalkotóval vagy fizikális vizsgálattal) vagy a primer daganat mérete 5 cm feletti, és a nyirokcsomókban igen kicsi (0,2 – 2 mm) daganatos sejtcsoportosulások találhatóak vagy a primer daganat mérete 5 cm feletti, és áttét található 1-3 hónalji vagy szegycsont melletti nyirokcsomóban, melyeket őrszem nyirokcsomó biopsziával azonosítottak.

 

IIIB – A primer daganat mérete bármekkora, és ráterjed a mellkasfalra és/vagy az emlő bőrére duzzanatot vagy fekélyt okozva. Áttétek lehetnek jelen 4 – 9 hónalji vagy szegycsont melletti nyirokcsomóban. A bőrre terjedő emlőrák gyulladásos emlőrák is lehet.

 

IIIC - Primer daganat az emlőben nem azonosítható, vagy ha igen, mérete bármekkora, és ráterjed a mellkasfalra és/vagy az emlő bőrére duzzanatot vagy fekélyt okozva. Áttétek lehetnek jelen 10-nél több hónalji vagy szegycsont melletti nyirokcsomóban vagy a kulcscsont feletti vagy alatti nyirokcsomókban. A bőrre terjedő emlőrák gyulladásos emlőrák is lehet. A IIIC stádiumú emlőrákok egy része nem kezelhető sebészi úton.

 

 

Stádium IV

 

Az emlődaganat távoli (csont, tüdő, máj vagy agyi) metasztázis(oka)t képzett.

szakmai lektor: Dr. Mátrai Zoltán PhD főorvos

bottom of page