top of page

Mellfelvarrás és nagyobbítás

Az egy ülésben végzett implantátum behelyezés (emlő augmentáció) és emlő felvarrás (masztopexia) egy elegáns módja annak, hogy egyszerre két problémát megoldjunk: az emlők volumenvesztését és az emlőbimbók csüngését, amely két jelenség összefügg a terhességgel, életkor előrehaladtával vagy öröklött hajlammal. A kényes és összetett eljárás sikerének kulcsa a tapasztalt, felkészült, emlősebészetben jártas plasztikai sebész. A műtét során implantátum behelyezéssel a mell mérete növelhető vagy állítható vissza eredeti állapotára, valamint az emlőszövet átformálásával az emlőbimbó helyzete oly módon változtatható, hogy esztétikus kebleket eredményezzen. 

canstockphoto24403408.jpg

Mint minden sebészeti beavatkozásnak, az augmentáció + masztopexiának is lehetnek nemkívánatos szövődményei, illetve az nem tetszetős eredménye. Az eljárás sikere és biztonságossága számos tényezőtől függ:

- Az emlők kiindulási volumene

- Az elérni kívánt méret

- Az emlőbimbó csüngésének mértéke (ptosis)

- Az emlőket fedő bőr vastagsága

- Dohányzás (A dohányzás jelentőségéről bővebben ITT olvashat)

- Az implantátum beültetése mellizom alá vagy fölé

 

Mivel a műtét egyik részében (masztopexia) az emlő bőrének "szűkítését" hajtja végre orvosa, a másik részében (augmentáció) pedig tulajdonképpen ugyanannak a bőrnek a tágítása zajlik, az emlőbimbó és a műtéti seb feszülésnek vannak kitéve. Éppen ezért az augmentáció + masztopexiát egy vagy két lépésben lehet végezni, amit egyéni paraméterek alapján javasol orvosa az elégtelen sebgyógyulás és emlőbimbó elszíneződés kockázatának alapos és gondos felmérése után. Az eljárás egy ülésben történő elvégzése akkor kivitelezhető, ha a következő kritériumok teljesülnek:

- A műtétet megelőzően a melltartó méret A, B vagy C

- Az elvárt volumennövelés 1 mérettel nagyobb mint a kiindulási

- A ptosis mértéke enyhe vagy közepes (plasztikai sebésze állapítja meg)          

- A kebleket borító bőr vastagsága megfelelő (plasztikai sebésze állapítja meg)

- Nem-dohányzó páciens

- Az implantátum a mellizom alá kerül 

 

A műtét biztonságos elvégzése érdekében az egy lépésben történő beavatkozáshoz mind a hat feltételnek teljesülnie kell. A két lépéses műtét első felében a plasztikai sebész a masztopexiát végzi el, majd miután a legalább 3 hónapig tartó gyógyulási periódus alatt az emlő szövetei alkalmazkodnak az új vérellátáshoz, következik az augmentáció.

Hogyan zajlik az egylépéses műtét?

 

Plasztikai sebésze a mellbimbót és a bimbóudvart feljebbre helyezi. Varratok a mell alatt és a bimbóudvar körül keletkeznek, a megemelt mellnek új formája lesz. Az implantátum a mellizom alá kerül behelyezésre.

Műtét előtti teendők

A műtéti beavatkozás előtt elvégzendő vizsgálatok: 

- vérvizsgálat

- mellkas röntgen

- elektrokardiogram (EKG)

- emlőrák szűrés

Rendszeresen szedett gyógyszereiről feltétlenül szükséges tájékoztatnia plasztikai sebészét, ugyanis a műtét előtti és utáni időszakban a szövődmények megelőzése érdekében egyes gyógyszerek szedését szükséges lehet ideiglenesen felfüggeszteni. Amennyiben Ön dohányzik, erre az időszakra a dohányzást is szükséges szüneteltetni.

Bővebben a dohányzásról plasztikai sebészeti beavatkozásokkal összefüggésben.

Műtét után

A beavatkozást követően, amennyiben az altatásban történt, egy éjszakát célszerű a klinikán eltölteni, a páciens biztonsága érdekében.

A mellek kímélése nagyon fontos, a plasztikai műtét után 6 héten át:

- sport, autóvezetés, megerőltető fizikai tevékenység mellőzése javasolt

- a melleket ne érje nyomás

- alvás, pihenés háton fekve javasolt

- speciális melltartó viselése javasolt

- napozás, szolárium használat kerülése javasolt

 

Varratszedésre 2 héttel később kerül sor.  A következő kontroll időpontját is ekkor beszélik meg orvosával. A korosztály szerinti mellrákszűréseken továbbra is kifejezetten javasolt megjelenni!

bottom of page