top of page

Mellrekonstrukciós sebészet: Mi várható a beavatkozás után?

Közvetlenül a műtét után, és még akár néhány napig azt követően az általános állapotát fáradság, fájdalom és merevség jellemzi. A fájdalom elsősorban a műtét során kitágított szövetek miatt tapasztalható, főként olyan fiatalabb nők esetében, akik nem szültek még, illetve, ha az implantátumot a mellizom alá helyezte el a sebész.

A fájdalom intenzitása a műtétet követő két napban a legmagasabb, majd folyamatosan enyhül. Orvosa tanácsára fájdalomcsillapító gyógyszert szedhet.

A karok túlzott mozgatása, kinyújtása kerülendő az első 3-5 napban műtétet követően: a könyökök hónalj vonalán feletti emelését ebben az időszakban minimalizálni szükséges annak elkerülése érdekében, hogy az implantátumot körülvevő szövet leváljon.

compression_bra.jpg

A kötés nagy részét általában pár nappal a beavatkozás után eltávolítják, azonban kompressziós melltartó (pl. Anita, Amoena, Lipoelastic) viselése ajánlott, mivel a megfelelő alátámasztást és az implantátumok gyógyulás ideje alatti helyben tartását biztosítja.

 

A drain cső eltávolítására néhány, varratszedésre pedig 14-21 napon belül kerülhet sor.

 

Láz, a műtött mell nagymértékű duzzanata és/vagy bepirosodása esetében értesítse orvosát! A láz gyulladás jele lehet, ami mihamarabbi ellátást igényel.

 

Miközben bőre és a többi szövet alkalmazkodik az új emlőméretéhez, feszülést érezhet. Az emlő duzzanata néhány héten belül enyhül, érzékenysége fizikai behatásra akár néhány hónapig is fennállhat. Az első időkben melle kemény tapintásúnak és természetellenesnek tűnhet, de idővel puhább és természetesebb tapintású lesz. A műtéti hegek az első időkben (hetekig) rózsaszínűek, majd a következő hónapok alatt folyamatosan halványulnak.

láz.jpg

A gyógyulás idejét rengeteg egyéni és műtéti paraméter befolyásolja: mindenkinél más és más. Általánosságban véve azonban elmondható, hogy a legtöbb páciens akár néhány napon belül visszamehet dolgozni a munkahelyére. Orvosa egyéni tanácsokkal látja el, hogyan térhet vissza fokozatosan megszokott életvitelére, de a megerőltető és pulzust illetve vérnyomást nagymértékben  megemelő tevékenységeket mindenképpen kerülni tanácsos egy ideig.

Plasztikai sebésze tanácsára végezhet otthonában mellmasszázst, és szükség lehet még antibiotikum vagy gyulladásgátló gyógyszerre is.

 

Az orvosával megbeszélt időpontokban végzett kontroll vizsgálatokon célszerű megjelenni az esetleges szövődmények kialakulása miatt is.

 

 

Gyógyulás rekonstrukciós és szépészeti emlőműtétek után

 

Gyógyulását nagyban elősegítheti az alábbi 10 pontban foglaltak követésével.

 

1. Fürdés

Minden érintett érdeklődése kiterjed a beavatkozást követő fürdés témakörére. Általában 4 napot szükséges a kórházban tartózkodni (egyénenként különbözhet), ami idő alatt az ápolók és / vagy emlőrák terápiás nővérek részletesen tájékoztathatják. A műtét után 24 – 48 órával lehet fürdeni és hajat mosni, azonban a kötést szárazon kell hagyni. A kötések eltávolítása után ügyeljen rá, hogy a vízsugarat ne irányítsa közvetlenül a műtéti hegekre. Az első 1-2 héten még drain cső/csövek is zavarhatják a fürdés folyamatát. Praktikus lehet a csöve(ke)t egy, a nyakba akasztott hosszú nyaklánc vagy madzag segítségével a fürdés idejére felfüggeszteni.

Az első 4 – 6 hét alatt (vagy a hegek teljes gyógyulásáig) a hegeket ne merítse víz alá sem az otthoni, sem pedig közösségi fürdőben. Gyógyulásig a hegeket óvni kell továbbá minden egyéb fizikai behatástól (luffa szivacs, mosdókesztyű, bőrradír) és testápolási termékektől (olajok, tejek, krémek). A gyógyulás állapotáról emlőrák sebésze ad tájékoztatást, vizsgálatot követően.

2. Diéta

Az első napon tiszta folyadékok és pirítós / kréker / keksz javasolt, majd, amennyiben jól tolerálja, fokozatosan visszatérhet a megszokott diétájára.

3. Autóvezetés

A beavatkozást követő minimum 48 órában nem javasolt autót vezetni.

 

4. Testmozgás

A műtét után máris sétálhat (sőt, mindenképpen javasolt az esetek többségében!) és lépcsőzhet. Két hét múlva már közepesen aktív fokozatba "kapcsolhat": gyors séta. Az első 6 hétben nem javasolt nehezet emelni, a maximum 2 palack 1,5 l -es ásványvíz. A 6 hét leteltével, egyéb korlátozó tényező hiányában fokozatosan visszatérhet korábbi testmozgási rutinjához.

5. Munka

Sok egyéni tényező befolyásolja, ki mikor képes visszatérni a munkahelyére. Nem csak a gyógyulás, hanem a karrier is számít, de általánosságban elmondható, hogy 1 – 2  hét (vagy akár kevesebb) betegszabadság elegendő.

6. Sebek ellátása

A kötéseket tisztán, szárazon kell tartani, nem javasolt hozzányúlni. Eltávolítását emlősebésze végzi el kb. 1 héttel a műtét után.  Amennyiben fürdés közben átnedvesedne, vegye le és helyezzen fel steril száraz gézlapot, majd tájékoztassa orvosát.

7. Gyógyszerek

A szokásos gyógyszerei többségét a műtét után újra elkezdheti szedni. Ha rendszeresen véralvadásgátlót (pl. Syncumar, Warfarin, Marfarin, Clopidogrel, Plavix, Aspirin Protect, Efient, stb.) szed, azt csak emlősebésze utasítása szerint folytathatja (műtét után általában 2 hétig alacsony molekulatömegű heparin alkalmazása szükséges, ami ugyancsak véralvadásgátló).  Ha fájdalomcsillapító gyógyszerre van szüksége a fájdalmai miatt, magas rosttartalmú élelmiszerek fogyasztása (teljes kiőrlésű péksütemények, gabonapelyhek, aszalt gyümölcsök, zöldségek) és / vagy székletlazító gyógyszer (Laevolac-Laktulóz, Duphalac, Phospho-Soda) alkalmazása lehet javasolt, mivel egyes fájdalomcsillapítók szorulást okozhatnak.  Amennyiben antibiotikumot szükséges szednie emlősebésze tanácsára, feltétlenül vegye be az előírt mennyiséget!

8. Dohányzás és alkohol

A műtétet követően még néhány (ideálisan minimum 6) hétig ne gyújtson rá! A dohányzás súlyos sebgyógyulási komplikációkat okozhat. (Bővebben a dohányzásról plasztikai műtét után.) Az alkohol fogyasztása fájdalomcsillapító szedése mellett okozhat gondot, valamint, növelheti a vérzési hajlamot. A gyógyulásig javasolt az alkoholfogyasztás szüneteltetése vagy alacsony fokon tartása.

9. Posztoperatív kontroll

Az első kontrollvizsgálat kb. 1 héttel a műtét után van. Emlősebésze rendszeresen utánköveti az állapotát, így komplikáció esetén késedelem nélkül beavatkozhat.

 

10. Fontos

Haladéktalanul tájékoztassa emlősebészét, ha a következő tünetek bármelyikét tapasztalja: igen nagy fájdalom, a műtéti terület túlzott duzzadása, vérzés, a műtéti heg környékének bepirosodása, láz (38 ºC vagy magasabb hőmérséklet hónaljban mérve) 

 

Milyen eredményre számíthat a műtét után?

 

A GALÉRIÁBAN taláható fotók segíthetnek elképzelni, milyen eredménye lehet a beavatkozásoknak.

Tovább a galériához >>
bottom of page