top of page

A dohányzásról plasztikai sebészeti beavatkozásokkal kapcsolatban

quit_smokingRS.jpg

Miért mondják, hogy a dohányzás káros az egészségre?

 

A cigaretta füst 7000-nél is több különböző féle kémiai anyagot tartalmaz, melyek közül kb. 250-ről tudjuk, hogy káros az egészségre (pl. hidrogén-cianid, szén-monoxid és ammónia, stb.) és legalább 69-ről ismert, hogy rákkeltő hatású (pl. acetaldehid, formaldehid, aromás aminok, policiklusos aromás hidrokarbonok, arzén, vinil-klorid, stb.). A dohányzás során a test szinte minden szerve károsodik, hatására a szenvedélyt űző személy általános egészségi állapota romlik. A dohányzás szív- és érrendszeri betegségek, aorta aneurizma (ütőér tágulat), COPD (krónikus obstruktív tüdőbetegség), cukorbetegség, reuma, időskori macula degeneráció (stb.!) kialakulásán túl a rák és a rákos halálozás vezető oka.

 

Nemcsak a tüdő egyes daganatai, hanem a nyelőcső, garat, szájüreg, vese, húgyhólyag, máj, hasnyálmirigy, gyomor, méhnyak, bél és végbél tumorai és akut mieloid leukémia hátterében állhat ez a rossz szokás. A normális immun funkciókat negatívan befolyásolja. A leszokás bármely életkorban kisebb-nagyobb mértékű javulást (rizikócsökkenést) okoz az egyén egészségi állapotában!

(A cigarettafüsttel a szervezetbe kerülő méreganyagok és rákkeltő összetevők lebontásában és kiürítésében részt vevő enzimek mennyisége és hatékonysága egyénenként változó, így van akinél igen korai életkorban jelentkezik a dohányzással összefüggő egészségkárosodás, valakinél később, és annak mértéke is változó.)

 

Miért ne dohányozzunk, ha plasztikai műtétre készülünk?

Minden sebészeti beavatkozásra vonatkozik, hogy a dohányzás negatívan befolyásolja a gyógyulás folyamatát.

Plasztikai sebészeti beavatkozások során a bőr és egyéb szövetek vérellátását végző erek működőképessége kiemelt fontosságú, amit részben a plasztikai sebész biztosít, azáltal, hogy az adott szövetrész ellátásához megfelelő arányban épségben maradnak erek, részben pedig a megfelelő véráramlás fenntartása ezekben az erekben. A cigarettafüst egyes összetevői (nikotin, szén-monoxid, hidrogén-cianid) azonban éppen a megfelelő véráramlást akadályozza meg. Különösen fontos ez a bőr-zsírlebenyekkel történő emlőrekonstrukciók, a mellfelvarrás és a hasplasztika esetében.

Megnő a szükséges gyógyszerek mennyisége

 

Ezentúl, a dohányzók műtét alatti altatásához 33%-kal több gyógyszerre van szükség, valamint a fájdalomcsillapítókból is 23%-kal nagyobb mennyiség bizonyul náluk hatásosnak, a nem dohányzókkal összehasonlítva. Sőt, azok, akik passzívan kénytelenek belélegezni rendszeresen a cigarettafüstöt, hasonlóképpen több gyógyszert igényelnek a beavatkozások során. Ennek oka, hogy a cigarettafüsttel a szervezetbe kerülő anyagok megváltoztatják a gyógyszerek lebontásáért és kiürítéséért felelős enzimek működését. (Nota bene: A dohányzás nem csak a műtéti altatás során alkalmazott gyógyszerek, hanem számos más orvosság metabolizmusát indukálja. Ez azt jelenti, hogy egyes (pl. pszichiátriában alkalmazott) gyógyszerek hatásossága csökkent lehet ezen egyéneknél.)

A nikotin lassítja a sebgyógyulás folyamatát

 

A nikotin hatására a vérerek összehúzódnak, keresztmetszetük csökken, így kevesebb vér tud áramlani bennük. A vér szállítja az oxigént és létfontosságú tápanyagokat a szövetekbe, ha a vér áramlása elégtelen, akkor a sebgyógyulás (egy igen energiaigényes, rendkívül összetett folyamat) lassul le drasztikusan. A nikotin továbbá elősegíti a vérrögök keletkezését is, így összességében igen komoly komplikációk alakulhatnak ki egyes esetekben.

Lehetséges komplikációk dohányzó páciensnél (melyek egy része további műtéti beavatkozás(oka)t von maga után):

  • Elégtelen sebgyógyulás

  • Elhúzódó sebgyógyulás

  • Bőrelhalás (pl. emlőbimbó elhalása)

  • Sebfertőzés

  • Hegesedés (hipertrófiás és keloid)

  • Kapszuláris kontraktúra (emlőimplantátum esetén)

  • Implantátum infekciója

  • Zsírnekrózis

 

Sok dohányzó úgy gondolja, mivel korábban nem tapasztalt semmiféle rendellenességet sebgyógyulás folyamán,korábbi műtétet követősen, nem lehet probléma akkor sem, amikor a plasztikai műtétre kerül sor. Azonban fontos hangsúlyozni, hogy a szövetek ily módon történő átrendezése, rotálása, és a bőr vérellátásának ilyen szintű módosítása más területeken nemigen fordul elő, így plasztikai beavatkozások esetében szükséges kiemelni, hogy a páciens a dohányzás bizonyos ideig történő felfüggesztésével igen nagy mértékben hozzá tud járulni a szövődménymentes és jó esztétikai eredmény eléréséhez.

Minden plasztikai sebészeti eljárás célja, hogy a javítsanak a megjelenésen, formán, és néhány esetben a funkcionalitáson. A plasztikai sebész mindezt minimális heggel igyekszik elérni. A dohányzás, még a passzív formája is jelentős mértékben rontja a sebgyógyulást és az esztétikai eredményt bizonyos esetekben. Fontos tehát, hogy legyen mindig őszinte orvosával dohányzás témában, hogy ezáltal a megfelelő gondoskodásban és tanácsban részesüljön!

Mennyi ideig szükséges felfüggeszteni a dohányzást?

 

Beavatkozástól függően néhány (min. 2 - 4) héttel a műtét előtt javasolt letenni a cigarettát. Egyéb nikotin pótló módszerek (e-cigaretta, nikotin tapasz, nikotinos rágógumi) alkalmazása is a fenti szövődményeket vonhatja maga után. A műtétet követően még legalább 1 - 2 hétig cigarettafüst (és nikotin) mentes környezetet szükséges biztosítani a páciensnek. Ideális esetben a teljes leszokás ajánlott.

 

Információk leszokásról

szakmai lektor: Dr. Mátrai Zoltán PhD főorvos

bottom of page