top of page

Hasplasztika, kötényhas műtét

Nagymértékű hízás-fogyás, terhesség hatására a hason felesleges bőrből és zsírból álló redő keletkezhet, ami mind esztétikailag mind pedig a mindennapi élet során (pl. öltözködés, mozgás) zavaró lehet. Diétával és tornával ez az elváltozás általában nem korrigálható. Plasztikai sebészeti beavatkozással a felesleges bőr és zsír eltávolítható, valamint a kitágult izmok is "szűkebbre szabhatóak", lapos hasat eredményezve. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy ez egy komoly műtét, ezért néhány ténnyel tisztában kell lennie döntésének meghozatala előtt.

canstockphoto27004306.jpg

Ki alkalmas hasplasztikára?

 

  • Alapvetően jó egészségi állapotú nők és férfiak számára alkalmas ez a műtét.

  • Több terhességet követően a beavatkozással a kitágult hasizmok helyrehozhatóak, és a felesleges bőr is eltávolításra kerül.

  • Nagymértékű súlyvesztés (fogyókúra) után olyan hölgyek és urak, akik hasán a fogyást követően is megmaradt felesleges zsír és bőr.

 

Kinek nem ajánlott ez a műtét?

 

  • Nőknek, akik gyermekvállalást terveznek a jövőben, javasolt elhalasztani a hasplasztikát a szülés(ek) utáni időszakra, mivel a műtét során a hosszanti hasizmokat szűkítik és későbbi terhesség miatt ezek az izmok leválhatnak.

  • A műtét nem egy "fogyókúrás módszer". Ha fogyni szeretne, akkor ez a beavatkozás Önnek nem ajánlott. A hasplasztika a fogyókúrázó legutolsó mentsvára, miután már mindennel próbálkozott, ideális esetben sikeresen.  A műtéti hegek helyéről, méretéről plasztikai sebészétől részletesen tájékozódhat.

 

Hogyan készüljek fel a hasplasztikára?

 

A legelső lépés a plasztikai sebész kiválasztása és a konzultáció, mely során céljait és a következő opciókat vitathatják meg:

1. Műtét kiterjedése: 

- Teljes hasplasztika: Csípőlapáttól csípőlapátig húzódó metszésből plasztikai sebésze szükség szerint formálja át a bőrt, szöveteket és izmokat. A műtét kiterjed a köldök áthelyezésére is, és néhány napig draincsöveket helyezhetnek el a bőre alá

- Részleges vagy mini hasplasztika: Ez a műtét akkor választható, ha az eltávolítandó zsírszövet a köldök alatt helyezkedik el, így annak áthelyezésére nagy eséllyel nem kerül sor. 

 

2. Dohányzás

Ha Ön dohányzik, plasztikai sebésze minden esetben kérni fogja, hogy a dohányzást legalább a műtétet megelőző, majd az azt követő két hétben (tehát összesen 4 hétig) függessze fel. Nem elég csupán "kevesebbet szívni", hanem a műtéti (esetenként súlyos) szövődmények elkerülése érdekében szükségszerű betartania a teljes füstmentességet az előírt időszakra.

 

3. Diéta

A beavatkozás előtt ne kísérletezzen drasztikus diétával. A kiegyensúlyozott, teljes és egészséges étrend a megfelelő, ami a gyógyulás folyamatát is segítheti.

 

4. Gyógyászati készítmények

A műtéti altatásban használatos gyógyszerekkel kialakuló kölcsönhatások elkerülése érdekében számoljon be orvosának minden olyan gyógyszerről, gyógynövényről, étrend-kiegészítőről, amiket rendszeresen szed. Egyik-másik ideiglenes felfüggesztésére szükség lehet.

Hogyan zajlik a műtét?

 

A beavatkozás időtartama 1 és 5 óra között lehet. Orvosa tanácsára egy éjszakán át megfigyelhetik a klinikán. A műtétet általános érzéstelenítésben, altatásban végzik (kivéve mini hasplasztika egyes esetei). Az alkalmazott metszés lefutását befolyásoló tényezők közül kiemelendő a hasi régió kiindulási struktúrája és a páciens elvárása. A felesleges zsírszövet és bőr eltávolítása mellett hasfali rekonstrukciót is végez plasztikai sebésze, amennyiben a hasfali izomzat eltávolodott egymástól. A beavatkozást helyén varratzárást követően felgyülemlő vér és szövetközi folyadék elvezetésére draincsöveket hagynak hátra, melyek általában 3-5 nap után távolítanak el.

 

Mik  a lehetséges szövődmények?

 

  • A leggyakoribb szövődmények közé a fájdalom és a műtéti terület duzzanata tartoznak. Fájdalomcsillapító szedése javasolt, mivel a kellemetlenség hetekig, akár néhány hónapig tarthat.

  • Nem ritka a műtéti terület ideiglenes zsibbadása, véraláfutások keletkezése és fáradtság érzése a felépülés ideje alatt.

  • Mint minden sebészeti beavatkozásnak, a hasplasztikának is lehetnek ritka sebészeti szövődményei: fertőzés, vérzés a bőrlebeny alatt, vérrögök kialakulása. A szövődmények kialakulása nagyobb eséllyel lép fel, ha a páciens valamilyen keringési elégtelenségben, cukorbetegségben, szív-, tüdő- vagy májbetegségben szenved.

  • A nem megfelelő sebgyógyulás is egy szövődmény, ami jelentős mértékű hegszövet képződéssel vagy bőrvesztéssel (bőrelhalással) jár, és további műtétet igényel.

  • A hasplasztika hegeket hagy hátra. Bár idővel kissé halványodhatnak, nem fognak teljesen eltűnni. A sebgyógyulást követően plasztikai sebésze javasolhatja olyan külsőleg alkalmazandó készítmény alkalmazását, ami a hegek méretét csökkentheti és halványíthatja azokat - kisebb-nagyobb mértékben, egyéntől függően.

canstockphoto27889571.jpg

Műtét előtti teendők

A műtéti beavatkozás előtt elvégzendő vizsgálatok: 

- vérvizsgálat

- mellkas röntgen

- elektrokardiogram (EKG)

- alkalmanként hasi ultrahang

 

Rendszeresen szedett gyógyszereiről feltétlenül szükséges tájékoztatnia plasztikai sebészét, ugyanis a műtét előtti és utáni időszakban a szövődmények megelőzése érdekében egyes gyógyszerek szedését szükséges lehet ideiglenesen felfüggeszteni. Amennyiben Ön dohányzik, erre az időszakra a dohányzást is szükséges szüneteltetni.

Bővebben a dohányzásról plasztikai sebészeti beavatkozásokkal összefüggésben.

Műtétet közvetlen követő időszak

 

A beavatkozás után varratai lesznek, és a területet szorosan bekötik, rugalmas haskötő használata szükséges. A kötszerek és a kötözés orvosi utasítás szerinti kezelése rendkívül fontos a megfelelő sebgyógyulás érdekében. A legkisebb fájdalmat okozó fekvő és ülő pozíciókról plasztikai sebésze ad tanácsot. Rendkívül fontos, hogy a gyógyulás alatt, legalább 6 héten keresztül tartózkodjon minden olyan tevékenységtől, ami erőlködést vált ki, legalább 2 hétig az autóvezetés kerülése is javasolt. Varratszedésre 2-3 héttel a műtét után kerül sor.

bottom of page