top of page

Az emlőrák elterjedése

Napjainkban az emlőrák a tüdő-, és a gyomorrák után a világon a 3. leggyakoribb rosszindulatú daganat, valamint a tüdő-, a gyomor-, a kolorektális- és a májrák után az 5. leggyakoribb daganatos halálok. Az emlőrák incidenciája (incidencia: az adott populációban adott időtartam alatt előforduló új esetek gyakorisága) évente ~ 0,5-1%-kal nő, előfordulása egyértelmű földrajzi és gazdasági megoszlást mutat. Legmagasabb az incidencia Nyugat-Európában, Ausztráliában, Észak-Európában és Észak-Amerikában, míg Közép-, és Kelet-Európa a középmezőnyben foglal helyet, Dél-Ázsiában és Kelet-Afrikában a legalacsonyabb az előfordulás aránya. Az életmódbeli tényezők (rizikófaktorok: azok a tényezők, amelyek döntő jelentőségűek mind a kóroki tényezők között, mind a betegség megjelenésében) fontosságát mutatja, hogy alacsony rizikójú földrajzi területről magas rizikójú országba költözöttek körében a mellrák kialakulásának rizikója vagy kockázata megnő.

A gazdaságilag fejlett és fejlődő országokban a növekvő incidencia mellett csökkenő halálozás is megfigyelhető az elmúlt évtizedekben, ami főként a népegészségügyi programoknak, a szervezett lakossági emlőrák szűréseknek, a felvilágosító kampányoknak, az evidencián alapuló gyógyszeres-, sebészi- és sugárterápiáknak, a molekulár-genetikai ismeretek bővülésének köszönhető. Előbbiek közül kiemelendő a lakossági emlőrákszűrés (mammográfia) szerepe, hiszen az 50 év feletti nőknél a mellrák miatti halálozást 20%-kal képes csökkenteni.

Az Rágregiszterek Európai Hálózata (European Network of Cancer Registries) 25 európai ország 2012-es adatai alapján kimutatta, hogy a daganatok 47%-a (1,6 millió eset) nőket érintette. Az összes daganat  13%-a emlőrák volt (nemtől függetlenül), 464 ezer újonnan diagnosztizált esettel, mint vezető malignus daganattípus. Az emlőrák az összes női rosszindulatú daganat közel 1/3-át tette ki.

Magyarországon az emlőrákos adatokat 2000 óta az  Országos Onkológiai Intézet által működtetett Nemzeti Rákregiszter szolgáltatja. A 2011-es adatok alapján 7218 újonnan diagnosztizált emlőrákot regisztráltak (7127 nő és 91 férfi), és 2159-en vesztették életüket a betegség miatt. A 2011-ben emlőrákkal diagnosztizált nők átlag életkora 63 év volt.

Hazánkban az „Egészséges Nemzetért” Népegészségügyi Programban keretein belül, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szervezésében 2002. január 1-én elindult a szervezett lakossági emlőrák szűrés. A behívás 45-65 életév között 2 évente történik, a szűréseket országosan 42 szűrőközpontban végzik.

A részvétel sajnos mindössze 40% körüli, tehát a behívottaknak kevesebb, mint fele jelenik meg mammográfiás szűrésen, ennek megfelelően sajnálatos módon az előrehaladott stádiumú daganatok aránya Magyarországon magas.

A 2003-2012 közötti időszakra vonatkozó Egészség Évtizedének Johan Béla Nemzeti Népegészségügyi Programja az emlőrák halálozás 30%-os csökkentését és a szűrési részvétel 70%-os elérését célozta meg. 

bottom of page