Sebészi kezelés

Általános információk: az emlőrák sebészi onkológiája

Az Egyesült Államokban a 70-es évek közepéig az emlőrákos betegek döntő többségének kezelésére az úgynevezett radikális emlőeltávolítást (vagy Halsted-féle masztektómiát, a Johns Hopkins Hospital egyik alapítója, Dr. William Stewart Halsted sebész után) alkalmazták. A végletekig "alapos" műtét során az emlő szövetein túl a mell alatt húzódó nagy és kis mellizmokat és a hónalji nyirokcsomókat is eltávolították. A torz eredmény rendkívül megterhelő volt a betegek számára, mind esztétikailag mind pedig funkcionálisan (az izmok hiánya miatt bizonyos mozgások kiesése, limfödéma a felső végtagban). Az orvostudomány akkoriban a daganatokat főként helyi betegségként tartotta számon, így a radikális kimetszésekben látta a megoldást a daganat terjedésének megakadályozására.

 

A tumorok mind jobb megismerése által jött létre és terjedt el az ún. biológiai szemlélet az orvoslásban. Eszerint a mellrák is csak egy meghatározott ideig tekinthető helyi megbetegedésnek, és a radikális műtétek nem eredményeztek jobb túlélést, mint a kevésbé radikálisak. Az adjuváns sugár- és kemoterápia megjelenése és folyamatos fejlődése tette végül lehetővé, hogy számos esetben a daganatos mell megmenthetővé vált.

 

A 90-es évek végére széles körben elterjedtek a csökkentett radikalitású sebészi beavatkozások: masztektómia vagy széles tumor eltávolítás + hónalji nyirokcsomók kimetszése (axillaris blockdisszekció). Nem sokkal később az őrszem nyirokcsomó (sentinel nyirokcsomó) biopszia , mint a hónalji nyirokcsomók eltávolításának alternatívája jelent meg, és bizonyult biztonságosnak, ma pedig már az onkoplasztika és emlő rekonstrukció a legújabb vívmányok: modern, összetett, nagy tudást és tapasztalatot igénylő eljárások, melyek az onkológiai biztonság mellett az emlőt mint esztétikai egységet kívánják megtartani.

 

A daganatok kezelése során a számos orvosszakma (pl. képalkotó diagnosztika, sebészet, gyógyszeres onkológia, sugárterápia, kardiológia, stb.) és egészségügyi szakemberek (nővérek, pszichológusok, gyógytornászok, dietetikusok, stb.) szoros együttműködése mára alapvető fontosságú.

Emlő sebészi onkológiai beavatkozások

Axillaris blockdisszekció

Őrszem nyirokcsomó biopszia

Emlőmegtartó műtétek (lumpektómia, quadrantectomia, szektorális eltávolítás)

Masztektómia

- Szimplex abláció

- módosított radikális masztektómia

- bőrtakarékos masztektómia

- emlőbimbó megtartó masztektómia

- emlőbimbó és bimbóudvar kímélő masztektómia

Onkoplasztika

Azonnali rekonstrukció

Halasztott rekonstrukció

Profilaktikus masztektómia

Mitől függ, hogy megtartható-e az emlő vagy sem?

A sebészeti beavatkozás fő céljai közé tartozik, hogy a helyi kiújulás esélye a lehető legkisebb, az esztétikai eredmény pedig a lehető legjobb legyen. A daganat elhelyezkedése és a gócok száma alapvető fontossággal bír.

A mellet egy képzeletbeli vízszintes és egy függőleges tengely mentén 4 negyedre osztva, az óra járásával megegyező irányban a következő területeket különítik el:

Jobb mell:

Felső-belső (FB), alsó-belső (AB), alsó-külső (AK), felső-külső (FK)

Bal mell:

Felső-külső (FK), alsó-külső (AK), alsó-belső (AB), felső-belső (FB)

Az emlő közepe, a felszínen a bimbóudvar által határolt ún. centrális terület.

 

Több gócú daganatok (multifokális – egy negyeden belül több góc; multicentrikus – invazív gócok egyazon emlő különböző negyedeiben) esetében leggyakrabban masztektómia a választandó sebészi kezelés, azonban a legújabb kutatások arra mutatnak rá, hogy nagy tapasztalatokkal rendelkező onkológiai centrumokban, egyes betegeknél, rendkívül alapos kivizsgálást követően emlőmegtartó műtétek is biztonsággal alkalmazhatóak.

​A fejlett szűrővizsgálatoknak köszönhetően tünetmentes, igen korai stádiumú, még nem tapintható (okkult) daganatok fedezhetőek fel, melyek nagy részénél a megfelelő, képalkotó segítségével végzett jelölést követően emlőmegtartást alkalmaznak. A jelölés során egy apró dróthorog kerül elhelyezésre, vagy izotópot tartalmazó kolloidot fecskendeznek az elváltozásba (ROLL - Radioguided Occult Lesion Localisation). Mindkét módszer alkalmas arra, hogy a szabad szemmel nem látható elváltozást a sebész a megfelelő technikát alkalmazva fellelje és eltávolítsa.

A műtét során a sebész a daganatot oly módon igyekszik eltávolítani, hogy tumoros sejtek még mikroszkóposan (szabad szemmel nem látható mértékben) se maradjanak vissza. A kimetszett szövetrészt patológiai vizsgálatnak vetik alá, ahol megállapításra kerül, hogy ép maradt-e a sebészi szél, s így a helyi kiújulás esélyét sikerült-e minimalizálni. Ellenkező esetben újabb műtétre kerül sor, ami egyes esetekben emlőmegtartó műtétet követően masztektómia is lehet.

Nem invazív daganatoknál (ductalis carcinoma in situ (DCIS), lobularis carcinoma in situ (LCIS), Paget-kór) is az emlő megtartására törekednek a sebészek. A DCIS a legtöbbször nem tapintható, ezért jelölést (dróthorog vagy izotóp) követően operálható az emlő megtartásával, azonban többgócú, nagy kiterjedésű daganatok esetében általában masztektómia (bőrtakarékos masztektómia és akár azonnali implantátum behelyezés) a választandó módszer.

Szövődmények

Vérzés

Általános műtéti szövődmény, általában közvetlenül az operáció után jelentkezik, és a sebész által visszahagyott draineken keresztül távozik. Amennyiben mértéke nagy, és spontán illetve nyomókötés alkalmazása ellenére nem csillapodik, valamint ha vérömleny keletkezik,  újraoperálhatják a beteget.

Savós folyadékgyülem (szeróma) képződés

A műtét utáni sebgyógyulás folyamatának része, a drainek általában levezetik, de szükség lehet későbbi leszívására (akár több alkalommal is), amit injekciós tű és fecskendő segítségével végez sebésze.

Sebfertőzés

Általános műtéti szövődmény, hátterében számos ok állhat, láz és a műtéti területen duzzanat, melegség, vörös szín, fájdalom kísérheti. Szükség lehet újabb műtétre, antibiotikum kezelésre.

Bőrelhalás

Viszonylag ritka szövődmény, főként masztektómia után, cukorbeteg, érelmeszesedésben szenvedő idős betegeknél fordul elő, és a megelőző sugárterápia is hajlamosíthat rá. A gyógyulási idő elhúzódhat, illetve nagyobb területen jelentkező elhalás esetében újbóli sebészi beavatkozás válhat szükségessé. 

szakmai lektor: Dr. Mátrai Zoltán PhD főorvos

hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2018_pecse

Figyelem! Az oldalon található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik a szakszerű orvosi véleményt. A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg orvosát, gyógyszerészét! © 2015 Onkoplasztika Kft. Minden jog fenntartva.