Hogyan diagnosztizálható az emlőrák?

Az emlőrákos esetek egy részét a tünetek megjelenése után diagnosztizálják, a betegség korai stádiumban azonban igen gyakran nem okoz semmilyen panaszt. A javasolt szűrésen való részvétel éppen ezért kiemelkedő fontosságú.

Szűrés alkalmával felfedezett gyanús képlet esetén, vagy a jellemző tünetek észlelésekor orvosa egy vagy több vizsgálat elvégzését javasolja.

 

A daganat gyanújának igazolódásakor további vizsgálatok szükségesek a daganat stádiumának (kiterjedésének) megállapítására, ez határozza meg ugyanis a kezelést.

Az emlőrák diagnózisához szükséges vizsgálatok

Emlővizsgálat

Orvosa tapintással vizsgálja meg mindkét emlőjét és hónalji nyirokcsomóit; a tapintható elváltozásokat észleli.

Mammogram

A mammográfia az emlő röntgen vizsgálata, a mammográfiát emlőrák szűrésre alkalmazzák. Ha a szűrés alkalmával készített mammográfiás felvételen abnormalitást észlelnek, orvosa diagnosztikus mammográfiára utalhatja, ami során az észlelt elváltozás alaposabb vizsgálatát végzik.

 

Emlő ultrahang

Az ultrahang technika hangsugarak felhasználásával képezi le a szervezet mélyebb rétegeiben elhelyezkedő struktúrákat. Segítségével megkülönböztethetővé válik egymástól egy daganat és egy folyadékkal telt ciszta. Gyakran alkalmazzák újonnan felfedezett emlő csomók vizsgálatára. 

Biopszia

Sejtek vételezése emlőből további vizsgálat céljára (biopszia). A mintavétel során nyert anyagot laboratóriumban vizsgálják meg, tartalmaz-e daganatos sejteket, amennyiben igen, meghatározzák a sejtek típusát, a daganat agresszivitását és a sejtek felszínén található hormonreceptorokat, melyek a kezelési lehetőségeket határozzák meg.

Emlő MR

(mágneses rezonancián alapuló képalkotó diagnosztikai vizsgálat)

A vizsgálat során mágneses térben rádiófrekvenciás hullámok segítségével térképezik fel emlőjét. A vizsgálat előtt kontrasztanyag intravénás beadása szükséges.

Egyéni körülményektől függően egyéb további vizsgálatokra is szükség lehet.

 

Vizsgálatok a stádium meghatározásához

Az emlőrák diagnózisának felállítását követően a daganat kiterjedését szükséges meghatározni, ami alapvetően befolyásolja a prognózist (=a betegség várható lefolyásának és kimenetelének előrejelzését) és a kezelési lehetőségeket.

Azonban a daganat stádiuma legpontosabban csak a sebészi beavatkozást követően állapítható meg, az eltávolított daganatot ugyanis a patológusok szövettanilag elemzik.

Példák a stádiumbeosztás során alkalmazott vizsgálatokból:

  • Vérvizsgálatok, pl. vérkép

  • Mammogram

  • Emlő MR

  • Csontszcintigráfia

  • CT (computer tomográfia)

  • PET (pozitron emissziós tomográfia)

 

szakmai lektor: Dr. Mátrai Zoltán PhD főorvos

hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2018_pecse

Figyelem! Az oldalon található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik a szakszerű orvosi véleményt. A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg orvosát, gyógyszerészét! © 2015 Onkoplasztika Kft. Minden jog fenntartva.