top of page
  • Szerző képeonkoplasztika

Klimax: hormonpótló terápia vagy növényi fitoösztrogének?

Frissítve: 2020. jún. 12.

A menopauza elérkeztével, minek során a petefészek működése fokozatosan leáll, a női nemi hormonok (ösztrogén, progeszteron) szintje először széles határok közt ingadozik, majd termelése teljesen leáll. A klimax jellemző tünetei, a hőhullámok, a hangulatzavarok, álmatlanság, testtömeg gyarapodás, éjszakai izzadás, vizelettartási nehézségek, hüvelyszárazság mind elsősorban az ösztrogénhormon hiány következtében alakulnak ki.


Egyes esetekben, különösen, ha súlyos a kellemetlenség, a nőgyógyász hormonpótló terápiát javasolhat a tünetek enyhítésére. Ez a gyakorlat az 1940-es évek óta működött, 2003-ban egy nagy amerikai vizsgálat azonban kimutatta, hogy a hormonpótló gyógyszert szedő nők körében 1,26-szor magasabb az emlőrák kialakulásának kockázata. Az Egyesült Királyság egészségügyi ellátását biztosító Állami Egészségügyi Szolgálat (National Health Services, NHS) kimutatása szerint 1000 postmenopauzális nő közül 22-nél diagnosztizálnak emlőrákot, míg hormonterápiával ez a szám 27-re nő (1000 posztmenopauzális, hormonterápiás gyógyszert szedő nőre vonatkoztatva). A rizikó a hormon szedésének abbahagyását követően 5 évvel később normalizálódik (22 / 1000 posztmenopauzális nő).


A daganat rizikója miatt az elmúlt évtizedekben jelentősen csökkent a hormonterápiás gyógyszert szedők aránya, és sokan "alternatív" megoldásokhoz fordultak. A növényi fitoösztrogének, melyek kémiai szerkezete hasonlít az emberi szervezetben termelődő hormonokéhoz, olyan ételekben találhatók meg, mint a szója, a lenmag, a kékszőlő, az áfonya, stb. és bár hatásuk jóval gyengébb az emberi hormonokéhoz képest, képesek az emberi ösztrogén receptorhoz kötődni. (Bővebben a fitoösztrogénekről.)


A 17ß-ösztradiol (a "leghatásosabb" női nemi hormon) és három fitoösztrogén (genistein, biochanin-A és daidzein) kémiai szerkezete


A fitoösztrogén tartalmú étrendkiegészítők széles köre érhető el a kereskedelemben, miközben a hatásukkal kapcsolatos ismereteink igencsak hiányosak. Szövettől függően különböző folyamatokat indíthatnak el: egyes testrészekben az ösztrogén hatását utánozzák, míg másokban a hormonhatást blokkolják. Az egészségre gyakorolt hatás (daganat, szív- és érrendszer, elhízás, agyi funkciók) tisztázása érdekében egy holland kutatócsoport (Ivonne Rietjens és munkatársai, Wageningen University, Wageningen, Hollandia) áttekintette a vonatkozó szakirodalmat, azonban az elérhető tudományos eredmények alapján egyik vonatkozásban sem nyert megerősítést a fitoösztrogén alkalmazás előnye. Az elemzés a British Journal of Pharmacology hasábjain jelent meg nemrég.

Az Oxfordi Egyetem és az Egyesült Királyság egészségügyi minőségbiztosítási intézetének (UK National Institute for Health and Care Excellence, NICE) szakemberei megerősítik, hogy a fitoösztrogénekkel kapcsolatos kutatások tudományos értéke igencsak gyenge, például hiányoznak a placebo-kontrollos vizsgálatok, ami a hatásosság értékelésének alapvető módszere.

"Egyes esetekben tapasztalható a tünetek javulása fitoösztrogén készítmények szedése mellett, azonban ez többnyire a placebóhatásnak tudható be. Továbbá, az étrendkiegészítők összehasonlításának kivitelezése önmagában bonyolult lenne, mivel azok előállítása nem sztenderdizált, tehát nem tudjuk, pontosan mekkora dózisú, összetételű fitoösztrogént tartalmaz egy-egy termék. A biztonságosságuk egy újabb kérdés: azáltal, hogy képesek az ösztrogénreceptorhoz kötődni az emlőszövetben, akár az emlőrák rizikóját is növelhetik, például. A hormonpótló terápiák esetében ellenben rengeteg adat áll rendelkezésünkre klinikai kutatásokból, amelyek alapján pontosan tudjuk, hogy enyhítik a menopauza tüneteit, mint a hőhullámok, depresszió és libidócsökkenés, ugyanakkor alkalmazásuk növeli az emlő- és petefészekrák kockázatát. Így a nők teljeskörű tájékoztatása valósulhat meg, ami alapján megbeszélhetik, eldönthetik, mit szeretnének. " – nyilatkozta a témával kapcsolatban Maryann Lumsdan, a Glasgow-i Egyetem nőgyógyászati professzora.


A NICE 2015 végén publikálta első menopauzával kapcsolatos szakmai iránymutatását, melynek célja, hogy megállíthassák a nők néma változókori szenvedését. A protokoll bárki számára elérhető.

(forrás: NewScientist)


szakmai lektor: Dr. Mátrai Zoltán PhD főorvos


Források:


Kép:

http://www.intechopen.com/books/soybean-bio-active-compounds/phytoestrogens-and-colon-cancer

http://www.mirror.co.uk/lifestyle/health/taking-fish-oil-every-day-6976822

498 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page