top of page
  • Szerző képeonkoplasztika

Emlőrekonstrukcióval kapcsolatos döntést segítő online eszköz

Frissítve: 2020. jún. 12.

Emlőrák diagnózisa vagy profilaktikus műtét esetében egy rendkívül nehéz döntési helyzet alakul ki. A sebészi beavatkozást követően az emlő formája visszaállítható, azonban sok esetben jelent problémát az elhatározás megszületése, amit főként az egyéni preferenciák és értékek határoznak meg. Mivel a döntést segítő eszközök terén igen nagy a hiányosság, Kerry Sherman PhD (egészség pszichológia professzor, Macquarie Egyetem, Sydney, Ausztrália) és munkatársai kifejlesztettek egy online interaktív csomagot, melyet BRECONDA-nak kereszteltek: Breast REConstruction Decision Aid = "Emlő rekonstrukció döntéshozási segítség".


A BRECONDA multimédia platformot alkalmazva és a legfrissebb információkkal feltöltve segíti az érintetteket döntésük meghozatalában a sebészi lehetőségek terén. A BRECONDA segít felsorakoztatni az előnyöket és hátrányokat, és összemérni azokat a személyes igények és értékek maximális figyelembe vételével. Számos kép- és hanganyag érhető el a portálon (természetesen minden angol nyelven, hiszen az ausztrál betegek és hozzátartozók számára készült), köztük a műtétekről, lehetséges eredményekről, egyedi történetekről. Mivel a pszichés teher, a stressz negatívan befolyásolja a döntéshozatali képességet, az oldalon stressz kezelési relaxációs technikákról is találunk videókat.


A BRECONDA-t nemzetközi együttműködéssel, emlő sebészek, onkológusok, pszichológusok és emlőrákos nők segítségével fejlesztették, alkalmazásának hatékonyságát klinikai vizsgálatnak vetették alá, melynek eredményei a Psychooncology hasábjain 2014-ben jelentek meg.


A BRECONDA a következő linkre kattintva érhető el: http://breconda.bcna.org.au/


Az oldalon bárki regisztrálhat, mindössze néhány adatra (és angol nyelvtudásra) van szükség.


Regisztrációt követően máris be lehet lépni saját fiókunkba. A kezdő képernyő jobb oldalán látjuk az egyes modulokat, összesen 15-öt, melyeken egyenként javasolt végighaladni. A modulok a következők:


1 - Bemutatkozás, 2 - Masztektómia, 3 - Milyen rekonstrukciós beavatkozások közül választhatok?, 4 - Mikor kerülhet sor a rekonstrukcióra?, 5 - Mire lehet számítani?, 6 - Milyen szövődményekre/sikertelenségekre lehet számítani?, 7 - Mit kell még tudnom, mielőtt meghozom döntésem?, 8 - A rekonstrukcióval kapcsolatos döntéshez fűződő érzelmeim, 9 - Tippek az érzelmeim kezeléséhez, 10 - A család szerepe, 11 - Mások történetei, 12 - Mit gondolok a rekonstrukcióról?, 13 - Mely típusú rekonstrukciót részesítem előnyben?, 14 - Kihez fordulhatok még több információért?, 15 - Következtetések.


Az első tizenegy modulban részletes, mégis könnyen kezelhető mennyiségű és minőségű információk olvashatók, videókkal és fotókkal illusztrálva, melyek megtekintése opcionális.



Az utolsó modulok az addig megszerzett ismeretanyagra építve, célzott kérdések segítségével támogatja a döntés meghozatalát. Az egyes bejelentkezések alkalmával bevitt információkat a rendszer tárolja, így ha többször nyitjuk meg, ugyanott folytatható, ahol előző alkalommal befejeztük, ugyanakkor szerkeszthetjük is, amennyiben véleményünk megváltozott.


Az interaktív online BRECONDA program egy remek eszköz és kezdeményezés az emlőrekonstrukcióval kapcsolatos ismeretek és döntések támogatásában.

szakmai lektor: Dr. Mátrai Zoltán PhD főorvos


Forrás:


Kép:

185 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page