top of page
  • Szerző képeonkoplasztika

Az emlőbimbó és bimbóudvar tetoválásról

Frissítve: 2020. jún. 12.

Az emlőbimbó – bimbóudvar egység a mellek egyik legfontosabb esztétikai eleme. A rekonstrukció eredményeképpen a plasztikai sebész – emlősebész szakorvos megalkotja a páciens számára is tetszetős domborulatokat, a nőiesség talán legfontosabb szimbólumának számító új melleket. Sebészi technikával emlőbimbó is képezhető, míg az areola, a bimbóudvar és a bimbó jellegzetes színét tetoválással lehet imitálni.

Vámos Mónika kozmetikus mester, egészségügyi szakkozmetikus, a Mellrákinfó Egyesület egyik alapító tagjának, és a PMU Klinika elnevezésű szalon tulajdonosának neve jól ismert az emlőrákot leküzdő hölgyek köreiben, hiszen kiemelkedő szaktudása által sokan érezhetik e fontos testrészüket immáron minden szempontból tökéletesnek. Rögtön az elején szükséges leszögezni, hogy nem egy olyan "kezelésről" van szó, ami bármely tetováló szalonban elvégezhető. Az eljárás az orvosi pigmentáció fogalomkörébe tartozik, s mint olyan, művelője speciális szaktudással, gyakorlattal és tárgyi feltételekkel (megfelelő tisztasági fokú helyiség, orvosi pigmentáció során alkalmazható anyagok, stb.) rendelkezik.


Mint a legtöbb területen, itt is igen fontos szempont a megfelelő szakember kiválasztása, aki a releváns bizonyítványokon túl magas fokú elhivatottságot, reputációt, gyakorlatot és kiemelkedő eredményeket tudhat magáénak.

"Hosszú évekkel ezelőtt, Németországban turistaként fedeztem fel a sminktetoválást, majd visszatérve, 1990-ben Düsseldorfban elsajátítottam az akkoriban Magyarországon még ismeretlen eljárást. Később 2004-ben Hollandiában és 2006-ban Svájcban további képzéseken vettem részt immár az orvosi pigmentáció területén, melyek során heg-, mellbimbó- illetve hipopigmentáció tetoválási technikákat sajátítottam el. 2011-ben a elvégeztem a Semmelweis Egyetem által indított egészségügyi szakkozmetikus képzést. Részt veszek kozmetikusok oktatásában és vizsgáztatok is."

Daganatos betegséget követően elengedhetetlen az utánkövetés, ami rendszeres vizsgálatokon való részvételt jelent, és az esetleges kiújulást vagy új daganat megjelenését hivatott "elcsípni". A vizsgálatok egy részénél röntgen sugárzást alkalmaznak (mammográfia, CT) illetve mágneses rezonanciát (MR), melyek esetében a tetováláshoz használt festékekben is gyakori egyes pigmentek, pl. a vas-oxid bizonyos esetekben irritációt okozhat, illetve néhány beszámoló szerint zavarhatják a képalkotók eredményét.

"Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen festékeket alkalmazunk: orvosi pigmentáció során kizárólag prémium minőségű anyagok használata javasolt. Ezen túl az eljárás során magas fokú higiénés elvárásoknak szükséges megfelelni, ami egy átlagos kozmetikai szalonban nem kivitelezhető."

– Mónika munkájához a svájci székhelyű Swiss Color® festékeit és berendezéseit választotta, melyek megfelelnek a permanens tetováláshoz alkalmazandó anyagokra vonatkozó, és nikkel tartalmukat illetően a gyógyszer-alapanyagok szigorú Európai Uniós minőségi követelményeinek.

Mellbimbó és/vagy bimbóudvar tetoválásra az emlőrekonstrukciót és esetleges utókezeléseket követően külön kerülhet sor, az eljárás nem tartozik a Társadalombiztosítás által finanszírozott beavatkozások közé, ezt az érintetteknek maguknak szükséges intézniük.

"A kezelésre történő jelentkezéskor egy előzetes találkozót beszélünk meg, ami nagyjából 15-30 percet vesz igénybe. Ha van bimbóképzés, 4-6 héttel a műtét után javaslom a tetoválást. Mivel egy intim terület kezeléséről van szó, érdemes előtte kicsit megismerkednünk, közelítenünk egymáshoz. Az információcsere során megbeszéljük, mikor és milyen műtéten esett át a vendég, milyen ellenjavallatok állhatnak fent, milyen színek jöhetnek szóba. Az "éles" találkozón kimérem, kirajzolom a pigmentálandó területet, kiválasztjuk a színeket. A tetoválás bensőséges, csendes környezetben zajlik, és az egész nagyjából 2 órán át tart. Általában 3-4 színt alkalmazom, melyek segítségével természetes hatást lehet elérni. Az árnyalatokat az ép oldali mellbimbóhoz szoktuk igazítani, azonban mindig elmondom, hogy közvetlenül a tetoválás után sötétebb, majd idővel, ahogy hámlik a bőr legfelső rétege, világosabb lesz. Addig dolgozunk, amíg a tükör előtt állva a vendég elégedett nem lesz a látvánnyal"

Bőr-izom lebennyel történő rekonstrukciót követően fájdalomtól nem kell tartani, bizonyos esetekben azonban fennáll ennek lehetősége. Az érzéstelenítésről a pigmentációt megelőzően kap a vendég felvilágosítást. Mónika a kezelt bőrfelületet egy szilikon tartalmú géllel valamint speciális tapasszal fedi, melyet másnap szükséges cserélni. A bőr ápolásával kapcsolatban kiemeli, hogy a pörk leesése előtt nem tanácsos áztatni az érintett területet, valamint, hogy a közösségi fürdőzés és szolárium használat legalább 2 hétig ellenjavallt. (Utóbbi természetesen mindenkor ellenjavallt, különösen a kumulálódó kutatási eredmények tükrében, melyek egyértelmű összefüggést mutattak bőrdaganatok kialakulásával.) A tetovált bőr könnyen fertőződhet a gyógyulási folyamat végéig, így csak tiszta kézzel javasolt tapintása.


Bár az orvosi pigmentáció már 2006 óta Mónika szakterülete, emlőbimbó és bimbóudvar tetoválást nagyobb esetszámban csak az utóbbi kb. 3 évben végez szalonjában. Ennek okát elsősorban a tájékoztatás hiányosságában, illetve utóbbi időben annak javulásában látja.


szakmai lektor: Dr. Mátrai Zoltán PhD főorvos



A weboldalakon található összes tartalom – beleértve a képeket, a fotókat, a céglogót, a szöveges tartalmakat, és ezekbe bele nem értendő szöveges vagy képes elemet – a szerzők tulajdonát képezik és a szerző jog védelme alatt állnak. Az oldal üzemeltetője az Onkoplasztika Kft. Mindezen szerzői tartalmak másolása, ismételt felhasználása, ún. tükrözése (technikai művelet segítségével a nyilvánossághoz történő újraközvetítése), bármilyen megosztása, a jogtulajdonos külön, kifejezett írásbeli engedélye nélkül tilos.

108 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page