top of page
  • Szerző képeonkoplasztika

A tamoxifen hatása az ellenoldali emlőrák kialakulására

Frissítve: 2020. jún. 12.


Az amerikai Dr. Gretchen L. Gierach és munkatársai múlt héten publikált kutatási eredményei szerint az adjuváns (daganatsebészeti beavatkozást követő) hormonterápiában részesülő emlőrák túlélők esetében jelentősen csökken a daganat kialakulásának kockázata az ellenoldali emlőben.


A kutatás és az eredmények a tekintélyes orvosi szaklap, a JAMA Oncology hasábjain jelentek meg. A kutatók közel 7500 amerikai nő adatait vizsgálták, akiknél legalább 1 év telt el az első egyoldali invazív emlőrák diagnózisa óta. A nők több mint fele tamoxifent, egynegyede pedig aromatázgátlót (leggyakrabban anasztrozolt) kapott. Az átlag 6 éves utánkövetés alatt a betegek 3%-ánál alakult ki ellenoldali emlőrák.


Az ellenoldali daganat kialakulásának kockázata annál alacsonyabb volt, minél tovább tartott a tamoxifen terápia: az utánkövetés végén is tamoxifent szedők között, a 4 évig tartó kezelés 66%-os rizikócsökkenést eredményezett a hormonterápiát nem alkalmazó emlőrák túlélők adataihoz képest. Bár a tamoxifen ilyen jellegű hatása a gyógyszer szedésének befejezése után csökken, még 5 évvel később is statisztikailag szignifikáns mértékű. A csak aromatázgátlót használó nők esetében 52%-os kockázatcsökkenést mértek ellenoldali második emlőrák tekintetében.


A terápiás előny főként azon betegek között volt jelentős, akik a primer daganata ösztrogén receptor pozitív volt.


A tamoxifen egy (nem-szteroid) szelektív ösztrogén receptor modulátor. Gyakoribb mellékhatásai: hőhullámok, hüvelyi folyás, idő előtti amenorrhea, csontfájdalom, gyengeség, memóriazavarok, látászavar, folyadék-visszatartás, fokozott véravadás (mélyvénás trombózis fokozott kockázata), hányinger, étvágytalanság, hajhullás. Mellékhatás esetén célszerű a kezelőorvossal beszélni a terápia felfüggesztése helyett. A gyógyszerszedés előnyeit (ami jelen esetben egy második daganat kockázatának nagymértékű csökkentése) és a mellékhatások által okozott kellemetlenségeket mérlegelni szükséges.

szakmai lektor: Dr. Mátrai Zoltán PhD főorvos


Források:

1 214 megtekintés1 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page