top of page
  • Szerző képeonkoplasztika

Új mérföldkő a kemoterápia okozta hajvesztés megelőzésében

Frissítve: 2020. jún. 12.

Néhány hete hozták nyilvánosságra az első olyan randomizált klinikai vizsgálat (a bizonyítékokon alapuló orvoslás egyik alappillére) eredményeit, amit egy, a kemoterápia okozta hajhullás megelőzésében alkalmazott korszerű, a fejbőrt hűtő készülékkel, az Orbis Paxman Hair Loss Prevention System-mel hajtottak végre. A vizsgálat kiemelkedően hatásosnak és tolerálhatónak találta az eszközt.


A vizsgálatot vezető orvos, Dr. Julie Nangia (Baylor College of Medicine in Houston, USA) a San Antonio Emlőrák Szimpóziumon beszélt az eredményekről, melyeket a Scalp Cooling Alopecia Prevention Trial (rövidítve SCALP, ami egyben fejbőrt is jelent angolul) elnevezésű klinikai vizsgálat interim analízise során állapítottak meg. További adatok várhatóak a közeljövőben.


A hatásosság mértéke azonban megkérdőjelezhető, mivel a haj megtartását mindössze négy kemoterápiás ciklust követően állapították meg, így a hosszabb kezelésben részesülők későbbi hajvesztését figyelmen kívül hagyták.


A eszköz egy kompakt, padlóra helyezhető hűtőkészülékből, egy szilikon sapkából és a kettőt összekötő csőből áll. A sapka szoros felhelyezése és a készülék bekapcsolása után az utóbbi hideg folyadékot áramoltat a csövön keresztül a sapkába. A hűtés következtében a fejbőr erei összehúzódnak, így bennük a kemoterápiás gyógyszert is "szállító" vér áramlása kissé gyorsabb, nem vagy sokkal kevésbé fejti ki hatását a hajhagymák sejtjeire.


A klinikai vizsgálat során a fejbőr hűtése 30 perccel a kemoterápiás gyógyszer indítása előtt kezdődött, az infúzió alatt, majd azt követően még 90 percig fennállt.


Dr. Nangia szerint a szilikon sapka felhelyezése a sikeres fejbőr hűtés kulcsa: amennyiben nem illeszkedik, ki fog hullani a haj.


A haj megtartásának fontosságáról beszélt egy másik szakértő, Dr. Marissa Weiss is: "A hajhullás, mint mellékhatás, bár átmeneti, a kemoterápiás kezelés egyik akadályozó tényezője. Számos tanulmány rámutat, hogy a nők jobban félnek ettől, mint a masztektómiától."


A vizsgálatban 142 beteg vett részt: 95-en a fejbőt hűtéses csoportban, 47-en pedig a kontroll csoportban. A hajvesztést megakadályozó csoportban részt vevők több, mint felénél sikeres volt a beavatkozás.


szakmai lektor: Dr. Mátrai Zoltán PhD főorvos

Forrás:

http://www.medscape.com/viewarticle/873151

193 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


bottom of page