top of page

Onkoplasztikus emlősebészet

A hagyományos emlőrák sebészet (pl. masztektómia vagy a mell teljes eltávolítása) daganatellenes terápiában és esztétikailag is tapasztalt hátrányainak kiküszöbölésére az elmúlt évtizedekben plasztikai sebészeti technikák alkalmazásával egy igényesebb eljárás jött létre, amelyet Dr. Werner Audretsch német emlősebész professzor onkoplasztikus emlőmegtartó műtétnek keresztelt el.

shutterstock_224671714.jpg

A sebészi technikák a mell pontos szerkezetének, felépítésének, vérellátásának és speciális plasztikai sebészeti módszerek ismeretén alapulnak, és számos országban kizárólag bizonyos szakvizsgával (emlősebész: onkológiai és plasztikai sebészeti ismeretek birtokában) rendelkező sebészek végezhetik. Az onkoplasztikus emlősebészet alapja, hogy az emlősebész a daganat teljes eltávolítását követően a létrejött sebüreget a környező tejmirigyállománnyal tölti ki és áthelyezi az emlőbimbót a bimbóudvarral együtt. Ez főként olyan egyéneknél alkalmazható, akik mellei alkalmasak felvarrásra vagy redukcióra (kisebbítésre).

Más esetekben, a tumor kimetszése után a hiányzó térfogatot a mellek környékéről vett, vagy távolabbi testfelületeken képzett úgynevezett lebenyekkel lehet pótolni. (A lebenyekről bővebben a Rekonstrukciós lehetőségek menüpontban olvashat.) Ezek a lebenyek általában bőrt, izmot, ereket és egyéb szöveti elemeket tartalmaznak, hiányuk az adott testfelületen nem vagy csak minimálisan okoz panaszt, és segítségükkel a mell saját szövetekből újraépíthető.

lobulusok_ductusok.jpg

A daganat mellben való elhelyezkedésétől függően más és más technikák állnak az emlősebész rendelkezésére. Az onkoplasztikus emlősebészet képes a beavatkozás után a daganat teljes eltávolítása mellett akár a kiindulási állapotnál tetszetősebb melleket hagyni maga után. Az onkoplasztikus beavatkozások azonban legtöbbször hosszabb műtéti időt és azonnali vagy halasztott ellenoldali szimmetrizációs műtétet igényelnek (az egészséges mellet az emlősebész az operált mellhez igazítja).

 

A Szent Gallen-i Konszenzus Konferencia, az emlőrák terápiájában iránymutatást adó nemzetközi összefogás 2009-ben elfogadta a szélesebb daganat kimetszésekre és nagyon jó esztétikai eredményekre képes onkoplasztikus sebészeti technikákat. Ugyanebben az évben a magyar 2. Emlőrák Konszenzus Konferencia (Kecskemét, 2009.) is megfogalmazta az onkoplasztikus sebészeti technikák létjogosultságát.

 

Egy 2014-es hazai kutatás eredményei szerint, amelyben onkoplasztikus és hagyományos emlőmegtartó műtéttel kezelt mellrákos betegek eredményeit hasonlították össze, azt találták, hogy az onkoplasztikus műtétek a hagyományoshoz képest hosszabb műtéti időt igényelnek (miközben azonban nem járnak több szövődménnyel), de teljesebb tumor eltávolítást tesznek lehetővé (ismételt kimetszések előfordulása kisebb), nem késleltetik a sugárterápiát vagy gyógyszeres kezeléseket, és a páciensek sokkal elégedettebbek a végeredménnyel.

szakmai lektor: Dr. Mátrai Zoltán PhD főorvos

bottom of page